Het Affiliate programma

14-04-24

Delen op:

Het Affiliate programma, een speciaal ontwikkeld programma om online verkoop te stimuleren en de collectieve promotie te versterken. Maar laten we bij het begin beginnen. Wat is Affiliate? In het kort gezegd is een affiliate programma is een manier om vraag en aanbod samen te brengen. De consument komt op een website en ziet daar een koppeling die verwijst naar een verkooppagina op een andere site. Na het afronden van een verkoop zal de website eigenaar een commissie ontvangen. En dit is ook precies hoe het werkt bij Podium Cadeaukaart.

De veranderende markt
In 2019 maakte het SPTC team de conclusie op. Verkoop aan de Theaterkassa liep de afgelopen jaar steeds verder achteruit. Veel theaters zijn niet meer de hele dag open en de consument verschuift in aankoopgedrag naar Retail en online. Deze trens en om ook te stimuleren dat Podium Cadeaukaart podia niet alleen verzilverpunt zijn, maar hun steentje bijdragen aan het collectieve belang, kwam het opzetten van een affiliatie programma op het juiste moment. Tijdens de coronajaren is het programma ontwikkeld, met een  pilot getest en bijgeschaafd, en na succes verder uitgerold.

Hoe werkt het programma?
Partners van Podium Cadeaukaart, aangesloten podia en organisaties met dezelfde doelgroep, kunnen lid worden van het affiliate programma. Met het plaatsen van een banner of bestelknop op de eigen website (ook aanpasbaar naar eigen huisstijl) en een bijbehorende unieke URL kan de online verkoop al van start gaan. Heeft de partner een websitebezoeker doorverwezen via affiliate naar podiumcadeaukaart.nl, en heeft dit geresulteerd in een aankoop? Dan ontvangt deze partner commissie. Extra inkomsten voor de partner en een boost voor de collectieve promotie. Alle opbrengsten keren van Podium Cadeaukaart keren ten slotte terug naar de sector. In ticket aankoop en in de vorm van promotie voor de gehele sector.

Het succes: alle behoeftes zijn vertegenwoordigd
Het nieuwe affiliate programma werd positief ontvangen. De eenvoudige werkwijze en de overduidelijke voordelen leverde snel veel aanmeldingen op. Momenteel (juli 2023) zijn 73 partners lid van het affiliate programma en worden 13 nieuwe partners binnenkort aangesloten. 

Het uitrollen van dit programma ging soepel omdat het de behoeftes van alle partijen heeft vertegenwoordigd. SPTC wil collectieve promotie, de kerndoelgroep bereiken en verkoop van de cadeaukaart stimuleren. Partners willen wel meewerken voor collectieve promotie, maar er moet ook een direct voordeel zijn voor het eigen ‘huis’. De consument vindt een promotionele banner minder storend als er relevantie is. Er is een duidelijke connectie tussen de cadeaukaart en de website waarop de consument zich bevindt. Dit versterkt het verhaal, zowel van de partner als van Podium Cadeaukaart. 

Wat levert het op?
Momenteel wil SPTC zoveel mogelijke (relevante) partners voor het programma aanmelden. Hiermee bereiken wij de heel gericht onze doelgroep, theater- en concertliefhebbers. Als het niet direct tot een aankoop resulteert dan draagt het wel bij aan de naamsbekendheid. Aan het eind van 2023 maakt Podium Cadeaukaart de balans op. Hoeveel heeft het affiliate bijgedragen aan de totale online verkoop op podiumcadeaukaart.nl? Wij zijn zeer benieuwd naar het antwoord. 

Interesse in het programma? Voor informatie of direct aanmelden, mail naar partners@sptc.nl